РОМАНЪТ „ЧЕТВЪРТЪК“ ОТ ЗДРАВКА ЕВТИМОВА


Заглавие: „Четвъртък”                                                                 ЧЕТВЪРТЪК РОМАН
Автор: Здравка Евтимова
Жанр: проза
Корична цена: 6 лв.
Меки корици
Брой страници: 272
Дата на издаване: 12. 2003 г.
ISBN: 9544911359

Тези, които не знаят романа „Четвъртък” от българската писателка Здравка Евтимова, дори и за тези, които го знаят, но не се го чели, нека да го грабнат, и прочетат.
Заглавието е предизвикателно, дори привлича вниманието на читателя, за да отвори книгата и да я зачете.
В своя роман писателката разкрива и описва живота на четири жени в съвременна България, и как посрещат своите обстоятелствени предизвикателства, как ги разрешават, в зависимост от личностните амбиции и индивидуален характер.
Едната е Симона – дебело момиче, чийто баща не може да пише на правилен български език. Въпреки това той властва над цял окръг, продавайки на населението дрехи втора употреба, телевизори, нискокачествен алкохол, презервативи, метални конструкции и други сто-ки. Заради конкуренцията, която има, избухват бомби пред къщата му. Идва моментът на житейския му край, когато бива застрелян пред дома си.  Дъщеря му Симона наследява цялата империя от цехове, мандри, кръчми и магазини. Подхванала здраво бизнеса, тя го ръководи с не по-малка жестокост от баща си и превръща населението в свои крепостни селяни. Тя е влюбена в циганина Симо, на когото плаща от самото начало за да спи с нея. Той я обича пламенно от цялата си душа, без да знае коя е; жената която иска да стане негова съпруга.
Симона е приятелка на госпожа Арсениева, която е съпруга на един от най-влиятелните бизнесмени в югозападна България. Тя е изключително привлекателна, но е отегчена от бизнес-партньорите на своя съпруг. Въпреки че спи с един от тях, мечтае за Д.- тайнственото момиче, което я масажира веднъж седмично.
Майката на Д. е безработна преводачка от руски език, която става по принуда гувернантка на сина на г-н и г-жа Арсенови.
На фона на повествованието изпъква образът на Нора, която е корава и със силна воля млада жена, работеща в долнопробно кафене „Мазното”. Тя често бива подложена на непоносими унижения. Въпреки всичко излиза победител в своята борба с насилниците и силните на деня. Младата Нора се грижи за болната си майка и за своите братята близнаци, които напускат родината, търсейки своята реализация, с цел за по-пълноценен живот.
Д. е масажистка. Тя се принуждава да спи срещу заплащане със сина на богатата дама, за да гарантира правилното му сексуално развитие, е най-силната студентка в потока, която застава с непроницаемо лице и борческо, непокорно сърце пред порочния  и потискащ свят, готов да я превие.
Романът „Четвъртък” е предизвикателен роман и не позволява на читателя да се отдели от книгата. В повествованието се усеща упоритостта и желанието за оцеляване в съвременните условия на нравствената пустош в днешна България, редом с алчността и моралния упадък във всичките му категории.
Този роман е четиво за смазващата сила на парите, редом с алчността, за глада, любовта, която оцелява въпреки обстоятелствата, предателствата, продажността и подкупите.
В сюжетното развитие на книгата се усеща раждането на надеждата, че съвременна България бавно и болезнено, но въпреки трудностите успешно се откъсва от черната сянка на насилието, корупцията, моралната деградация и унижението, за да се придвижи към по-добри човешки дни за целокупния български народ.
За мен е важно да отбележа, че романът „Четвъртък” е отражение на българската реална действителност, пълна с всичките и негативи, с противовес в лицето на човечността, и любовта, които движат човечеството напред към по-добро.
Стилът на писане е перфектен, без натрапчивост спрямо читателя, което е доказателство за качеството на романа и неговата изключителна популярност в много страни по света.
Книгата се чете изключително леко и въвлича вниманието, и мисълта в необятния простор от негативни явления, редом с позитивните.
Романът „Четвъртък” е изключителен роман, който горещо препоръчвам.

        МОЯТА ОЦЕНКА:  

         * История  – 6
* Герои – 5.50
* Стил на писане – 6
* Елементи на изненада – 5.50
* Теми за размисъл – 6
* Емоционален заряд – 6
* Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

                                              Обща оценка:  Отличен  5,78

© автор: Николай Пеняшки – Плашков
Добрич
2015 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s