КОЙ Е ДЖОУЗЕФ КЕМБЪЛ (1904 – 1987)


Един от най-големите изследователи на митологията през 20 в. Не започвам с книгите му, не изреждам статиите и студиите му, за мен е важно да се почне с човека Джоузеф Кембъл и да се акцентира върху търсещия дух, защото всичко започва с търсенето, с Пътя на Героя, пребродил хиляди пустинни местности, прекрачил времената и намерил се в своя собствен мит, последвал своята собствена легенда.
Изключително известен, заради работата си върху митологията и сравнителната религия, изследване на символа, паралелите между митология и фолклор и какво ли още не, Кембъл пише много книги, които са центрирани върху тези теми, включително „Героят с хиляда лица“ и „Маската на Бога“. Интересен факт, е че работата на Кембъл има широко влияние, забележимо във филмите на Джордж Лукас (с когото са били близки приятели), „Междузвездни Войни“ и „Кралят на животните“ на Дисни. Джоузеф Кембъл живее, воден от известната си и често цитирана философия „Следвай своето блаженство!“, която той базира върху идеята, че когато човек прави това, което иска да прави, пътят му става лек и радостен, поддържан от „…невидими ръце, които го подкрепят през цялото време.“ Завладян е от историята на индианците, едва когато е 12 годишен, а пътят му на учен започва точно с изследването на индианската митология и обредност. Неговото страстно интелектуално пътуване започва в този миг. В младежките си години прави уникално проучване върху средновековната тема за Светия Граал и легендите, свързани с нея. Тръгва в преследване на знания по пътищата към Париж и Мюнхен, където за пръв път открива идеите на Зигмунд Фройд и Карл Юнг, както и Джеймс Джойс, Томас Ман и европейското изкуство изобщо.

Какво знаете вие за Джоузеф Кембъл? Дали търсенията му като учен са ви помогнали и вие да намерите вашите истини от една страна, и от друга – на мен поне ми е безкрайно интересен паралела между митология, сравнителното религиознание и психоанализата. Джоузеф Кембъл е изкушен от архетипа, който властва във всеки мит и ритуал, а Юнг, например – от мита, като психологическа история и огледало на личността.

Негови съвременници, като Карл Густав Юнг, Клод-Леви Щрос, Пол Рикьор, Жорж Батай … Списъкът е дълъг. И никой не пише за тях, почти никой не ги чете.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s