Музейни обекти в гр.Добрич


Архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич“
–––––––––––––––––––

Описание:
Изграден в центъра на съвременния град, на мястото на някогашната Одун чаршия, вече четвърт век „Старият Добрич“ съхранява, представя и развива традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават една многовековна традиция. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти, в повече от 30 работилници, се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството, златарството и други. В центъра на комплекса е възстановена старата часовникова кула, строена през ХVІІІ век символ на българския възрожденски град.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ  ДОБРИЧ
Изложбата „Археология на Добруджа“ представя за първи път световноизвестния археологически комплекс – селищната могила Големия остров и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. В този комплекс са разкрити девет строителни хоризонта от новокаменната, каменно-медната, бронзовата епоха, античността и ранното средновековие с обща хронология от 5 250 г. пр. Snimki obekti 020Хр. до ІХ–Х в. сл. Хр.
В експозицията могат да се видят и археологически комплекси от Античността и Средновековието. Представени са находки от най-големия в Европа раннобългарски керамичен производствен център, открит край село Топола; некрополите край селата Хитово и Черна; богатия къснономадския некропол край село Одърци; средновековната столица на нос Калиакра и др. Експозицията завършва с най-голямата в България колекция от късносредновековно въоръжение и снаряжение.

––––––––––––––––––––––––––––––

ЕТНОГРАФСКА  КЪЩА

ЕТНОГРАФСКА КЪЩА - ДОБРИЧОписание: Етнографска къща се намира в центъра на град Добрич, в непосредствена близост до църквата „Св. Вм. Георги“. Строена през 1860-1861 г. от неизвестен народен майстор балканджия, тя представлява типичен за възрожденската епоха архитектурен паметник. Столетие по-късно къщата е реставрирана и превърната в музей. Нейната уредба представя бита и поминъка на добруджанското население от края на ХІХ и началото на ХХ век.

––––––––––––––––––––––––––––––

ЗАЛА „ВЪЗРАЖДАНЕ“

ЗАЛА ВЪЗРАЖДАНЕ ДОБРИЧ

Описание:
Зала „Възраждане“ е музеен обект в сградата на Художествена галерия – Добрич. В нея е експонирана колекцията: „Икони от Добруджа“. Тя представя образци от цяла Добруджа, рисувани от тревненски майстори–зографи от ХVІІ до ХІХ век. Сред тях се отличават творбите на Захария Цанюв, Недко Тодорович, Койчо Досюв. Особено ценни са иконите „Св. Св. Кирил и Методий“, които съставляват най-богатата в страната колекция с образите на Светите братя.
Добруджанските икони са прекрасни образци на възрожденската иконопис, пълни със светлина и живот. Те са част от националното ни иконно богатство на България.

––––––––––––––––––––––––––––––

НОВА И НАЙ-НОВА ИСТОРИЯ

НОВА И НАЙ-НОВА ИСТОРИЯОписание: Музеят по Нова и най-нова история се намира в началото на Градски парк „Св. Георги“, създаден през 1860 г. и обявен за паметник на парковото изкуство. Някога на това място е имало сграда – средище на социалния и културния живот в града. Тук са се провеждали модерните тогава балове и вечеринки, матинета и соарета. По-късно известни италиански архитекти превръщат сградата в казино. Запазвайки извоюваното си място в социума, за кратко време то се превръща в емблема на вървящия по пътя на своето европейско развитие град. Днес в музея са обособени две изложбени зали. В едната е представена експозицията „Природата на Добруджа“. Тя впечатлява посетителите със своя оригинален и въздействащ вид, тъй като е изградена на принципа на диорамите и върху нейните панорамни пана „оживяват“ различни природни картини с типични представители на добруджанската флора и фауна.
Съседната на експозицията зала е обособена като зала за временни изложби и образователни програми. В нея се представят гостуващи изложби с международно, национално и регионално значение и се провеждат разнообразни музейни прояви, като образователни програми, аудиториуми, извънкласни форми на обучение, четения, детски пленери и конкурси.

–––––––––––––––––––––––––––––-

КЪЩА МУЗЕЙ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

Snimki obekti 010

Описание: Къщата-музей „Йордан Йовков“ се намира в централната част на гр. Добрич. През 1976 г. тя е обявена за паметник на културата. Във връзка със 117-годишнината от рождението на писателя е извършена цялостна реставрация и консервация, а в „Голямата стая“ на Абаджикольовия дом е възстановена обстановката от времето, когато младото семейство Йовкови е живяло в него. В останалите две помещения е уредена музейна експозиция, посветена на Деспина Йовкова.

–––––––––––––––––––––––––––––––

ДОМ-ПАМЕТНИК  „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

ДОМ ПАМЕТНИК ЙОРДАН ЙОВКОВ
Описание: През 1980 г. към къщата музей е построен дом-паметник, в който е уредена единствената по рода си в България постоянна музейна експозиция: „Йордан Йовков – жизнен и творчески път“ и е поместен най-големият фонд за писателя.
Интерес представляват кабинетът на Йовков, забележителното керамично пано на Стоимен Стоилов „В света на Йовковите герои“, както и изложбата „Дора Габе“, посветена на друг голям български творец.
През годините къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“ се утвърди като център на йовковедението, признат не само сред българската, но и сред международната научна общност.

––––––––––––––––––––––––––––––

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ

ПРИРОДОНАУЧЕН  МУЗЕЙОписание: Експозицията „Природата на Добруджа“ е уредена в музея в градски парк „Св. Георги“. Тя представя биоразнообразието на Добруджа, показано по неповторим и въздействащ начин – върху панорамно пано оживяват природни картини с типични представители на добруджанската флора и фауна. Към отдел Природа работи и лаборатория по дермопластика, която е разположена в къщата музей „Баба Вида“. Всички препарати са дело на Стоян Нонев, един от най-добрите препаратори в България.

подробности четете от източника: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ – ДОБРИЧ

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s