296 години от рождението на италианската математичка Мария Гаетана Анези


МАРИЯ ГАЕТАНА  АНЕЗИНа днешна дата Google  отбелязват 296 години от рождението на италианската математичка Мария Гаетана Анези. Тя е една от най-  значимите жени  в историята на  математиката. Добива световна популярност със своя учебник по диференциално смятане  и изучаваната от нея крива от трета степен версиера, наречена още  „къдрица на Анези“.

Тя е родена през 1718 година в Милано в семейството на баща, професор в Болонския Университет.  Мария Гаетана от малка получава добро образование, като изучава математика и древни и източни езици. До тринадесетия си рожден ден вече владеела гръцки, иврит, испански, немски и латински.   Знае се, че на 9 години тя изнася на латински език беседа, посветена на достъпа на жените до висше образование.
Баща ѝ имал силно влияние над нея през целия ѝ живот и тя никога не сключва брак и не напуска родния си дом.
Под ръководството на своя добър учител по математика монахът Рамиро Рампинели, преподавател в университетите в Болоня и Рим тя изучава трудовете на французите Гийом Франсоа дьо Лопитал  и  Шарл Рене Рейно (Charles René Reyneau), и се вдъхновява за написването на своя известен двутомен учебник „Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana“ („Основи на анализа за употреба от италианската младеж“).

В първия му том се разглеждат крайните величини, а във втория — безкрайно малките. В частност, доказва, че всяко уравнение от трета степен степен има три корена. Учебникът е завършен през 1745 година и изпратен за рецензия от  Якопо Рикати  и неговия син
Винченцо Рикати, а три години по-късно – издаден.  Този труд прави голямо впечатление на математическата общност в Европа. В рецензия на Парижката академия на науките е отбелязано умелото,  стройно и хомогенно изложение, с което са представени резултатите на много математици, използвали за доказателствата си твърде разнообразен  математически инструментариум. Впечатлен е и папа Бенедикт  XIV, който в писмо до Анези заявява, че трудът ѝ ще прослави Италия и академията в Болоня.

През октомври 1750 година тя получава покана да ръководи катедрата по математика там, но възпрепятствана от своя властен баща, тя така и никога не приема поканата. Две години по-късно той умира, но Анези вече е взела решението да отдаде остатъка от живота си на болногледачество и благотворителност,  като отваря дом за възрастни бедни жени. Похарчила цялото си състояние за благородната кауза, през 1799 година тя умира в пълна мизерия в
хосписа, който някога е управлявала.

Източник:  Уикипедия

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s