НОЩ НА МУЗЕИТЕ – РИМ – ДОБРИЧ


DCF compatable JPEG ImgИзложба „Традиционно народно облекло и накити от Добруджа“ ще се открие в Регионалния исторически музей в рамките на проявите, посветени на Европейската инициатива „Нощ на музеите”, съобщават от РИМ – Добрич.
Целта на експозицията е да представи чрез две от най-богатите и интересни колекции на отдел „Етнография” – „Облекло” и „Накити”, уникалната в регионалната си специфика и многообразие, единна в своята българска основа, народна култура на Добруджа в периода от края на XIX в. до средата на XX в.
Експонираните традиционни носии на различни етнографски групи показват регионалните особености и общобългарските характеристики на облеклото на преселените от Тракия, Балкана и

НОЩ НА МУЗЕЯ - РИМ - ДОБРИЧ - ПРОГРАМА, 17 МАЙ

НОЩ НА МУЗЕЯ – РИМ – ДОБРИЧ – ПРОГРАМА, 17 МАЙ

Северна Добруджа българи и илюстрират най-ярко етнографската пъстрота на областта. Акцент в изложбата е най-новото постъпление в отдел „Етнография” – сватбена рокля от 1906 г., дарена от Вяра Коларова и Надежда Пампорова.
Създадени в домашни условия или в ателиетата на изкусни майстори златари, накитите присъстват в ежедневния и празничен бит на добруджанката и са не само задължителен декоративен елемент в традиционната носия, но и предмет с апотропейно значение, израз на възрастов, семеен и социален статус. Повече от 300 експоната представят спецификата на златарския занаят и многообразието от материал, форми, начин на изработка на традиционните украшения, битували в Добруджа през XVII – XIX в., и дават възможност на посетителите да придобият визуална представа за красотата на съхранената българска традиция.
Откриването на експозицията ще бъде на 16 май от 17.00 часа в музея в градски парк „Св. Георги”.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s