Ден на Европа и на победата – 9 май


На днешна дата 9-ти май се чества Денят на Европа и победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война.
След горчивия опит от Втората световна война и пред опасността от избухване на Трета световна война, която да погълне цяла Европа, на този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман представя предложение за създаване на организирана Европа, неразривно свързана с поддържането на мира. Той прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа реална стъпка към Европейска федерация“.
Шуман предлага създаване на една наднационална “Европейска институция”, натоварена с управлението на индустрията за въглища и стомана – секторът, който по това време е бил основата на военната мощ. Няколко години преди това страните, към които Робер Шуман се обръща, почти са се унищожили взаимно в един ужасен конфликт, оставил след себе си чувство за материално и морално опустошение. Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейното производство, предполага създаване на гаранция за мир на континента.
Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност – Европейска общност за въглища и стомана.
На срещата на върха в Милано през 1985 г. лидерите на Европейския съюз решават 9 май да се чества като “Ден на Европа”.

Република България празнува деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз.
Както в Европа, така и у нас този ден е съпроводен с различни празнични прояви, които са символ на общочовешкия дух за свободна изява в категориите на живота и щастието във всичките му проявления.
9-ти май се чества като ден на победата над фашизма, довел до един от най-продължителните жестоки конфликти в човешката история – Втората световна война. Близо 70 години за непозналите и недокосналите нейния ужас, тази война се отличава с многоликия си образ.
Денят на Европа – 9-ти май както всички знаем и посветен на мира и обединението на Европейските водещи държави, а Русия празнува своята лична победа над хитлерофашизма, чрез афиширане на своята военна мощ и икиномика.
Актът за безусловна капитулация на Германия се подписва на 8 май в 22 часа и 43 минути. От Германска страна се подписва фелдмаршал Кайтел, а за СССР – маршал Георгий Жуков, а за съюзническите войски – Тедер, Тасини и Спатс.
Английският министър- председател Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).

© Николай Пеняшки – Плашков
9. 05. 2014 г.
15- часа и  37 – минути
Добрич

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s