СЮЛИ ПРЮДОМ


СЮЛИ ПРЮДОМ

Нобеловата награда за литература ( Nobelpriseti  literature ) е  една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г.  съгласно завещанието на Алфред Нобел. Тя се връчва ежегодно на писател, от която и да е страна,  създал  в областта на литературата най-забележителния труд с висши идеали. Наградата се присъжда с решението на Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.

1901г.


РЬОНЕ  СЮЛИ  ПРЮДОМ

( 16 март, 1839г., Париж, Франция – 7 септември 1907, Париж, Франция )

Рьоне Франсоа Арман Прюдом известен като Сюли Прюдом, е френски поет и есеист. Като ученик се е занимавал най – вече с математика, философия и класически езици. В ранните години от писателската кариера Прюдом е близък на литературната група „Парнас”. В повечето негови произведения преобладава песимистичният поглед над света. Въпреки това някои от известните му произведения се отличават с лиричност и хуманизъм.

През 1901г. Сали  Прюдом получава Нобелова награда за литература преди всичко за високия идеализъм и за необичайното съчетаване на душевност и талант, за което свидетелстват неговите книги.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s