АДЕЛ ПАРКС – биография


АДЕЛ ПАРНС - АНГЛИЙСКИ ПИСАТЕЛАдел Паркс е родена на 11 февруари 1969 г. в Ийгълсклиф, близо до Стоктън, Тисайд, Англия. Има сестра. От малка обича да чете книги. Завършва Университета в Лестър със специалност по английски език и литература. След дипломирането си работи една година като учител по английски език в Италия.

От 1992 г. работи в областта на рекламата в Хайгейт, Северен Лондон, и дори прекарва 20 месеца в Ботсвана. Кариерата ѝ се развива успешно и тя печели престижни промоции в топ агенциите в Лондон.

Въпреки това тя е неудържимо привлечена от желанието си да бъде писател и на 30-тия си рожден ден решава да осъществи мечтата си. Започва тайно да пише и първият ѝ роман „Playing Away” бързо намира издатели. Той публикуван през 2000 г. и веднага става бестселър-дебют на новото хилядолетие.

Когато излиза втората ѝ книга „Краят на играта” през 2001 г. Адел Паркс напуска работата си и се отдава на писателската си кариера. Оттогава всяка година публикува по един нов роман.

Писателката е уважавана за темите си относно това как да се справяме със на живота, който водим днес. Разглежда подробно различни концепции за любовта, майчинството и изневярата, с искреност и чувство за хумор, пишейки с характерен собствен стил.

Произведенията на Адел Паркс неизменно са в списъците на бестселърите на вестник „Таймс“. Те са преведени на повече от 25 езика по целия свят.

Тя е автор на редица статии и разкази за много списания и вестници. Често се появява в интервюта по радиото и телевизията. През 2006 г. Адел Паркс е официален говорител на Световния ден на книгата. През 2008 г. участва в правителствената програма „Quick Read” с романа си „Happy Families” и се среща с министър-председателя Гордън Браун като част от честванията на Световния ден на книгата. През 2010 г. е удостоена с титлата „доктор хонорис кауза” от Университета на Тисайд. През 2011 г. участва в журито за литературната награда „Коста”.

През 1994 г. се омъжва за първият си съпруг Саймън. Имат син – Конрад (2000). Развеждат се през 2001 г. За втория си съпруг Джим Прайд, маркетинг директор, се омъжва през 2004 г.

Адел Паркс живее от 2005 г. със съпруга си и сина си в Гилдфорд, Съри.

РОМАНИ

–  Playing Away (2000)

– Краят на играта, (изд. като „Да си намериш майстора”, 2003), Game – – Over (2001)

– Синдромът „Хю“, Larger Than Life (2002)

– Чуждото е по-сладко, The Other Woman’s Shoes (2003) – издадена и като „Lust for Life”

– Still Thinking of You (2004)

– Husbands (2005)

– Young Wives’ Tales (2007)

– Tell Me Something (2008)

– Happy Families (2008) – от серията „Quick Read”

– Love Lies (2009)

– Men I’ve Loved Before (2010)

– About Last Night (2011)

– Whatever It Takes (2012)

– The State We’re in (2013)

Източник:  Уикипедия

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s