Общоградско поклонение в гр.Добрич посветено на Съединението.


IMG_20130906_112820

снимка: Николай Пеняшки – Плашков

Днес 6 септеври 2013 година в 11.00 ч. в гр. Добрич се проведе общоградско поклонение пред паметника на Захари Стоянов по повод 128 годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Кметът Детелина Николова отбеляза, че 6. септември 1885 год. е велика дата за нашата Родина България.
На събитието присъстваха народните представители Сияна Фудулова и Пламен Желязков, областният управител Недко Марчев и заместникът му Исмет Абил, общински съветници, както и представители на партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ, общественици и граждани.

След минута мълчание в памет на героите за българската свобода и независимост, бяха поднесени цветя и венци на паметника.

На тази важна дата Съединеието е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То се извършва след бунтовете в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септемри (18 септемри по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

IMG_20130906_112745

снимка: Николай Пеняшки – Плашков

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s