Агонията на интимността


автор: Джанет Уинтерсън

Моята майка ми каза:
– Не прави секс с боговете.
Отвърнах:
– Защо не? Това е истинска възможност за момиче, което инак няма на какво да разчита.
Майка ми каза:
– Виж какво стана с Дафне.
Погледнах. Всеки, който поискаше, можеше да види Дафне по пътя обратно от училище. Тя беше отстрани на пътя, зелена и лъскава. Беше изпързаляла Зевс, беше се возила в колата му, беше ходила на кино с него, но щом станеше дума за целувки и опипвания, нейната майка є беше казала, че добрите момичета не правят това.
Ако искаш да се ожениш и да си направиш дом, ако искаш уважение, ако искаш да си вярна на пола си, не секс трябва да правиш.
Така че Дафне, която не правеше секс, направи обратното и избяга.
Ето я как тича, краката и, обути в сандали, се тътреха по пътеката през площадката, където боговете се мотаеха в търсене на момичета. След това хукна на зигзаг през гората.
Зевс тичаше подире и – в крайна сметка той беше преследвач, а Дафне е трябвало да не го забравя. Той тичаше със съзнанието, че лесно може да я хване, но не бързаше, защото искаше преследването и я искаше уморена, малко уплашена в ръцете си. Той не беше лош бог, но все пак беше бог.
Дафне тичаше с мисълта какво ли би казала майка и, чудеше се какво ли ще стане, ако забременее, тревожеше се за училище, тревожеше се за пари, а всеки знае, че не можеш да правиш секс, щом лежиш преизпълнена с тревоги за всичко, което не е секс.
Зевс не се тревожеше. Членът му беше толкова корав и се протягаше пред него като пръчка за откриване на подпочвени води. Той беше готов да забие пръчката си в нея. Беше готов да я пробие със свредела си сякаш тя е кладенец, а щом
тя пр лееше, вече нямаше да се тревожи. Щеше да се разлее. Щеше да е мокра.

Превод от английски език:
Еньо Стоянов
….

Джанет Уинтерсън
Джанет Уинтерсън (1959) е родена в Манчестър. Първата и книга – „Портокалите не са единственият плод“ печели през 1985 г. наградата „Уитбред“ и оттогава произведенията, които пише, постоянно и носят награди и отличия. Сред последните…

Източник: GRANTA БЪЛГАРИЯ – СПИСАНИЕ ЗА НОВА ЛИТЕРАТУРА

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s