Днес на 25 юли 2013 год. се отбелязва 93-та годишнина от рождението Розалинд Франклин


93  ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РОЗАЛИНД  ФРАНКЛИН

2013 година  Google   приятно ни изненада с отбелязването и честването на годишнини на велики личности оставили изключително наследство със своя творчески труд, велики историци и за много други велики личности.
Днес на 25 юли 2013 год. Google смени логото си, за да отбележи  за да отбележи 93-та годишнина от рождението на една велика жена Розалинд Франклин  – английската биофизичка, която отбеляза значителен принос в определянето и разбирането на структурата на структурата на ДНК, на вирусите, на каменните въглища и на графита.
Франклин е родена на 25 юли 1920 г. в Лондон. Още когато е на 15 години, решава да стане учен. Завършва физика и химия в Нюнам колидж, Кеймбридж през 1941 г. Работи за Британската научна асоциация по оползотворяването на въглищата и извършва фундаментални изследвания на микроскопичната структура на въглерода и неговата алотропна форма графита. На базата на изследванията си защитава докторска дисертация в Кеймбриджкия университет през 1945 г. От 1947 до 1950 г. работи в Париж, където специализира рентгенови дифракционни методи.
През 1951 г. се връща в Лондон в лабораторията на Дж. Рандал в Кингс Колидж. Там по това време работи и Морис Уилкинс. Поради известни неразбирателства между двамата, те ръководят отделни научни групи, но и двете групи работят върху изследването на ДНК. Тя извършва блестящи кристалографски експерименти, които служат на Уотсън и Крик като основа за предложения от тях двойноверижен модел на ДНК.
Резултатите от изследванията на Франклин и на Уилкинс (поотделно) излизат в същия брой на сп. „Нейчър“, в който Джеймс Уотсън и Франсис Крик публикуват своята известна статия за ДНК. По-късно, през 1962 г. Морис Уилкинс споделя с Уотсън и Крик Нобеловата награда, присъдена им за откритието на структурата на ДНК (по това време Розалинд Франклин вече не е между живите).
Розалинд Франклин заслужава задължително да бъде призната за съавтор на откритието и преобладаващото мнение в научните среди е такова. Едновременно с това съществуват мнения, че нейният принос е недооценен поради традиционното пренебрежение към жените в мъжкия научен свят в Англия през 50-те години на миналия век.
 …
 Аrt-liter-info-news.dobrich
………..
25 юли, 2013 г. 23.45 ч.  

………….
© Николай Пеняшки – Плашков
Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s