Днес 10 юни 2013 г. Морис Сендак щеше да навърши 85 години


МОРИС СЕНДАК - АНИМАЦИЯ

 

Морис Сендак (Maurice Bernard Sendak) е американски писател, живял в периода 1928 – 2012 г.  Става известен и популярен с книгата си „Където бродят дивите неща“. Произведението е екранизирано през 2009 г. от  режисьора Спайк Джоунз.

МОРИС СЕНДАК Книгата “ Където бродят дивите неща“ се превръща в детска класика в Съединените щати и е продадена в над 10 милиона тираж в света. В нея се разказва за 10-годишно момче, тръгнало на пътешествие чрез собственото си въображение, наказано без вечеря, изпратено в леглото. Изображенията на чудовищата и други подобни същества първоначално предизвикват сериозно недоволство сред читателите, което не позволява успеха на книгата.
Морис Сендак  е роден в еврейско семейство. От ранна възраст се сблъсква с изключително трудни ситуации причинени от Холокоста. Като дете, заради здравословни проблеми той е прикован на легло и решава да стане илюстратор, след като вижда за първи път филма „Фантазия“ на Walt Disney. По това време Сендак е само на 12 години, а първата му публикация датира от 1947г., като в следващите години той прекарва много време в рисуване на изображения за други автори преди да започне да пише собствени книги.
Става известен като писател с историята си за Макс – „царят на всички диви неща“ от поемата 10 изречения „Където бродят дивите неща“.
Сендак е автор на 17 книги. Освен като писател, той се изявява като илюстратор и създател на костюми за балетни и оперни представления, а също така и като продуцент в различни телевизионни и анимационни поредици, като „Седем малки чудовища“ и др.
През 1996 г. получава национален медал  за изкуство и богат творчески труд от президента Клинтън.
Писателят Морис Сендак умира на 84 години, 2012 г.
На днешния ден 10 юни 2013 г. най-голямата търсачка Google отбелязва годишнината на писателя с атрактивно анимирано лого.

снимки: Интернет

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s