Неделно четиво за писатели


а писатели

Знам, че сред пишещите има хора, на които всичко им е ясно; хора, които (си мислят, че) са превзели върха на тънкия занаят, наречен „творческо писане“ и тази страница не е за тях. Нещо повече, ще намерят хиляди слабости в нея. Но за другите, които знаят, че имат още какво да научат, от днес, 09.02.2014 г., започвам всяка неделя да публикувам преведени от мен материали, които се надявам да бъдат полезни за някого. 
2014/02/09

Адаптирани преводни съвети за творческо писане


От
“Писателската стая” на BBC

в която се разглежда писането на сценарий, 

но е лесно приложимо за всякакъв вид литература.
1. Да развием идеята си

Всички идеи са точно толкова добри, колкото героите, които ги довеждат до края, а всички добри идеи трябва да бъдат драматични. „Драма” буквално означава „действие” – да действаме!

Кое е централното драматично действие във Вашата идея? Каква е историята? Имате ли достатъчно неустоимо пътуване за Вашия герой, а и за Вашата публика, за да продължат напред?

Да създадете ясен, разбираем свят е решаващо. По-малкото често е повече – писателят трябва да знае всички правила и да познава средата на този свят – но на публиката ѝ стига да остане увлечена, без да бъде обърквана.

Налага Ви се да внесете свежа перспектива във вече познати приказки, светове, теми и жанрове.

Също така, решаващо е как публиката усеща преживяването. Няма нищо по-объркващо от смесването на жанрове, освен ако не е направено много интелигентно.

Трябва да знаете защо тази идея сега е важната. Каква физическа реакция търсите – да разсмеете, да разплачете, да предизвикате, да изплашите, да държите на ръба?

Не пишете за нищо, за което не Ви е грижа.

 

2. Форма и формат

„Сюжетът е пътят, по който историята поема,

историята – пътуването, което правите”

Пол Аштън

Формата е какъв вид история разказвате, а форматът – къде точно може да бъде представена историята. Колкото по-ясно оформен и форматиран е ръкописът Ви, толкова по-впечатляващ и ефективен ще бъде той за другите.

 

3. Героите

„Пиша, защото имам тайни, които никой друг не знае”

Тони Граундс

Героите са тези, които отличават страхотния ръкопис и писател от добре подготвения ръкопис и писател. За да създадете страхотен герой трябва да знаете как изглежда светът от негова гледна точка – да му влезете под кожата и да….

продължете да четете от: БЛОГ НА ВЕСИСЛАВА САВОВА

 

Вашият коментар